Du har valgt:

Praktisk trebygging

Cajóntromme

Teknologi i praksis, 8. – 10. trinn

 

Innledning

Cajón er spansk og betyr skuff, eller boks. Det er et perkusjonsinstrument som har sin opprinnelse fra Peru, der slaver fra Afrika brukte det de hadde tilgjengelig som trommer. Og da ble det fiskekasser, tekasser, skuffer og lignende. En tilsvarende utvikling skjedde på Cuba, og cajón utgjør en viktig del av peruansk og cubansk musikk. Og siden 1970-tallet har cajón vært en sentral del av flamencomusikken. (Foto til høyre: Wikipedia)

Eleven skal altså ganske enkelt lage en stor kasse! Men samtidig skal det være et perkusjonsinstrument, og dermed er det litt nøye hvordan den lages. Man kan lage den helt enkel, men for at den skal gi en mer spennende lyd, bør cajóntromma også utstyres med gitarstrenger på innsiden.

 

Mål

 • Elevene skal få oppleve gleden ved å lage sitt eget instrument.
 • Elevene får trening i å følge instrukser og i å være nøyaktige.
 • Elevene vil lære egnet arbeidsmetodikk med tre, og de vil bli fortrolige med bruk av ulike verktøy.
 • Elevene må planlegge materialbehov, og anvende matematikk i praksis i forbindelse med målinger og beregninger.
 • Elevene vil lære hensiktsmessig overflatebehandling.
 • Elevene skal oppleve at tre er et godt materiale å jobbe med, og at det kan gi fine produkter.

 

Tidsbruk, 2-4 sammen

9 timer (6 x 7,5 t)

 

Utstyr

 • Sirkelsag
 • Stikksag
 • Drill
 • Skrumaskin
 • Pussemaskin, sandpapir
 • Kryssfiner (NB! Frontdelen, der man slår, bør være tynn (4 mm). Resten skal være tykkere, for eksempel 1 cm.)
 • Trelister til indre ramme (til å feste strenger)
 • Trelim + strammestropper
 • Skruer
 • Gitarstreng (A) eller fiskesnor + små metallbiter som binders eller søkker
 • Myke knotter (valgfritt)
 • Beis, lakk, maling, treolje…? (+ pensel, white spirit)

 

Slik lager du cajóntromme

Det finnes ingen fasit på hvor stor tromma skal være. Når man spiller på den, skal man sitte på den. Størrelsen bør derfor tilpasses dette. Her er et forslag til mål:

2 sidevegger:  290 x 130 x 10 mm
Bunn + topp:  200 x 130 x 10 mm
Bakdelen:       290 x 180 x 10 mm
Frontdelen:     310 x 200 x 4 mm

Disse delene kappes med sirkelsag (av en voksen).

På bakveggen skal det være et hull, der lyden slipper ut. Tegn en sirkel med diameter 12 cm, og skjær ut med stikksag.

For å få den beste lyden, er det vanligst å lime alle delene. Unntaket er frontdelen, som festes til slutt med skruer. (Frontdelen kalles gjerne tapa, noe som betyr «topp» eller «lokk».) For å få pene og litt mer solide sammenføyninger i hjørnene, kan man lage rett klink og utsparinger. (Se beskrivelse under Skrin.) Husk å sette på stramming mens limet tørker.

Før frontdelen (tapaen) skrus på, må strenger og eventuelle rasleinstrumenter monteres. De skal være på den øvre delen av cajóntromma, og mot tapaen (men ikke festes i tapaen, - de skal bare vibrer mot den).

På dette bildet fra acousticguitarforum.com ser man at gitarstrengene er festet til trelistene, og at de ligger inntil tapaen (den mørkere plata lengst fra oss i bildet). NB! For at det skal bli plass til strengene, må trelistene ikke gå helt kant i kant med kryssfineren. Her er strengene også festet til stemmeskruer. Dette gjør det enklere å justere strengene senere, men man må ikke ha det.

Vær nøye med å pusse overflatene godt. Dette gir et penere sluttresultat, men først og fremst skåner det klær og hender når tromma skal tas i bruk. Ikke la skruer eller fliser stikke ut der du skal sitte eller slå.

Cajóntrommer er ofte ganske fargerike, så det kan være fint å dekorere dem når du er ferdig. Mange lar frontdelen skille seg litt ut fra resten. Her kan du velge mellom maling, beis og lakk. Mellom strøkene kan det bli behov for å pusse litt med sandpapir. En mulighet for å lage mønster, er å skjære ut det motivet du ønsker i papp. Legg så pappen på overflaten der du ønsker mønsteret, og spray. Uansett hva du velger, bør cajónen overflatebehandles, slik at den holder seg fin. Treolje fungerer også helt fint.

Cajóntromma som vi ser her har blitt farget med et middel som heter Narvsværte. Det er egentlig beregnet på lær, men fungerer også godt på tre. Fordelen er at treverkets fine struktur synes gjennom.

Helt til slutt må knotter monteres på bunnen. En mulighet er å skjære ut skiver av kryssfiner og feste disse. Men det beste er myke knotter av for eksempel gummi, kork eller filt.

Og så er det bare å spille i vei! På nettet finner du mange tips for å bli en god cajón-spiller!

 

På nettet er det også en rekke beskrivelser av hvordan man lager cajóntromme, både små og store, og med og uten justerbare strenger. Det er mange gode bruksanvisninger og instruksjonsfilmer som kan være nyttige å studere før dere setter i gang. Her er et utvalg:

How to Build a Cajon
Plywood Mini Cajon
Make a cajon drum with adjustable snare
Build your own multi-function stomp box/tambourine /cajón

 

Til toppen

VIL DU DELE DETTE?

Design i tre

Valgfag: Design og redesign

Elevene skal i løpet av valgfaget designe og utforme noe av tre, og på den måten bli kjent med tre som materiale og med ulike teknikker. Det vil bli lagt vekt på praktisk læring. Det rettes også fokus mot hvilken betydning valg av materiale og god design kan ha for miljøet.

Praktisk skogbruk med miljøforståelse

Valgfag: Natur, miljø og friluftsliv

De fleste skoler har skog i nærmiljøet, og med dette temaet kan elevene få en direkte referanse til bruk av ressursene våre, gjennom både teori og praksis. I tillegg vil de måtte reflektere over hvilke betingelser som må være til stede for at dette skal foregå på en bærekraftig måte.

For bedrifter